Beeldbank Historisch Amstelveen

Frequently Asked Questions


Meest gestelde vragen:

 1. Hoe werkt de beeldbank?

  - Op deze website tonen wij u het fotoarchief van de gemeente Amstelveen. Op de beginpagina ziet u een zoekveld. Hierin kunt u op willekeurige woorden zoeken om de foto’s te vinden. Zoek u bijvoorbeeld op Amsterdamseweg, dan zult u alle foto’s met dit kenmerk vinden. Het is ook mogelijk om vrij door de collectie te bladeren. Dit doet u door in het menu op ‘beelden’ te klikken. Hier kunt door alle foto’s heen gaan of u kunt ervoor kiezen nader te specificeren om in het menu te klikken op bijvoorbeeld periode, vervaardiger of collectie. Ook op de pagina 'beelden' komt de zoekbalk terug. Hierin kunt u op trefwoord zoeken naar de gewenste afbeelding. Als u op een foto klikt, ziet u alle beschikbare informatie.

 2. Hoe wordt er rekening gehouden met auteursrecht?

  - Bij elke foto die wij tonen op deze beeldbank hebben wij onderzoek gedaan naar de auteursrechthebbende. Wij tonen u alleen foto’s waarvan wij weten dat de gemeente rechthebbende is of waarvan de rechthebbende ons toestemming heeft gegeven. Ondanks dit zorgvuldige onderzoek is het mogelijk dat er een foto gepubliceerd is waar het auteursrecht elders ligt. Indien dit het geval is, en u bent de rechthebbende, vragen wij u vriendelijk contact op te nemen met de gemeente op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat wij met u kunnen zoeken naar een oplossing. Indien gewenst halen wij de foto’s direct van de beeldbank af.

 3. Is de gemeente ook geïnteresseerd in mijn foto’s?

  - Heeft u zelf mooie foto’s die niet zouden misstaan in de beeldbank? Wij bespreken graag met u de mogelijkheden. Omdat de beeldbank een digitale weergave is van ons fysieke fotoarchief vragen wij u om de fysieke documenten aan het gemeentearchief te schenken. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat, kunnen de specialisten u vertellen. U kunt hen bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of u belt met de gemeente op 020 540 4911.
  - U kunt uw foto's (of ander archief) schenken aan de gemeente. U kunt dit langsbrengen op het raadhuis. Om u goed van dienst te zijn verzoeken wij u van tevoren aan te geven wanneer u langskomt, dan kunnen onze specialisten hier rekening mee houden. Als u niet in staat bent langs te komen, kijken wij graag samen met u naar de mogelijkheden.

 4. Wordt de beeldbank nog verder uitgebreid?

  - Per 13 maart 2017 zijn 1.000 foto’s gepubliceerd op de beeldbank. Dit wordt de komende jaren verder uitgebreid met de rest van het fotoarchief. Naar schatting zullen er in totaal 7.000 foto’s te zien zijn.
  Verdere uitbreiding met andere informatiebronnen staat nog niet in de planning, maar heeft wel de aandacht.

 5. Wat kan ik doen als ik zie dat er iets niet klopt?

  - Er is met veel zorgvuldigheid gewerkt aan het beschrijven van de foto’s. Desondanks zou het natuurlijk kunnen dat u iets ziet wat niet klopt. Dit kan de beschrijving zijn, maar ook de datum of auteur. Wij zijn hierin zeer geïnteresseerd en daarom verzoeken wij u in een dergelijk geval contact op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon op 020 540 4911.